RUTA DELS BORJA XÀTIVA-GANDIA

Un camí que vertebra les Comarques Centrals Valencianes i reivindica el seu patrimoni cultural i natural.

Este recorregut s’inicia a Xàtiva, ciutat on va nàixer Alexandre VI, besavi de Francesc de Borja, i després de quasi 70 km finalitza a Gandia, concretament a la casa natal del Sant Duc: el Palau Ducal dels Borja de Gandia.

ETAPES DE LA RUTA

CONEIX LES ETAPES DE LA RUTA

Etapa 1: Xàtiva – Barxeta

Un recorregut amb sendes de còmode caminar i desnivells molt amables, que en esta primera etapa comença mostrant-nos la històrica ciutat de Xàtiva i la frondosa ribera del riu Albaida. La història i l’arquitectura Borja es combinen amb paratges plens de aigua i vegetació, que van fer de la ciutat una gran capital valenciana.

Deixant arrere el riu i el paratge natural de la Cova Negra caminarem en direcció nord-oest, coneixent l’agricultura, les formes de vida i la idiosincràsia de la comarca de la Costera, de la mà de les poblacions d’Alboi i el Genovés.

Amb un final d’etapa entre grans extensions de tarongers, arribem a Barxeta, localitat amb una àmplia oferta de turisme natural per a ampliar el nostre coneixement de les comarques centrals i el seu entorn.

Etapa 2: Barxeta – Simat de la Valldigna

Eixint de Barxeta en direcció est, ens trobem amb el paratge natural del riu Barxeta, caracteritzat per ser un bosc de ribera que convertix els primers quilòmetres de la nostra ruta, fins al Pla de Corrals, en un camí ric en flora i fauna.

El Pla de Corrals suposarà el començament del desnivell més llarg i pronunciat de tota la ruta. Un camí de muntanya apte per a tots els senderistes, que ens l’haurem de prendre amb calma per a poder disfrutar de les vistes que suposen una panoràmica del camí recorregut des de la nostra eixida: Xàtiva.

Quan hàgem arribat al cim del Tres Cucons, descendirem fins a Barx, per a seguir la senda dels Forns de Calç, que sinuosament ens portarà a Simat de la Valldigna. Arribats a este punt, la ruta ens oferirà una panoràmica de baixada a la vall amb el Mediterrani de fons, on destacarà el nostre objectiu: el Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, envoltat del seu característic mantell de tarongers.

Etapa 3: Simat de la Valldigna – Grau de Gandia

La tercera etapa és la més llarga de tota la ruta. Es desenvolupa al llarg de 27 km, que convé plantejar com una jornada sencera de camí.

Es tractarà d’un recorregut pla que, després de creuar tota la Valldigna seguint el llit del riu Vaca, ens portarà a la marjal de la Safor. Entre aiguamolls, cultius de regadiu i una riquesa natural incomparable, caminarem en direcció sud, amb el Mediterrani a l’est i el massís del Mondúver a l’oest. La platja de l’Auir i la platja nord de Gandia seran el nostre objectiu.

Els últims quilòmetres recorreran el passeig marítim de la ciutat i ens portaran al port, on finalitzarem l’etapa en l’església Sant Nicolau de Bari, emblema patrimonial del Grau de Gandia.

Este districte mariner de la Ciutat Ducal, de marcada identitat pròpia, ens oferirà una àmplia oferta gastronòmica on disfrutar de la vetlada.

Etapa 4: Grau de Gandia - Gandia

Amb 8 quilòmetres de llarg, la quarta etapa inclou el tram de recorregut més urbà.

Deixant arrere el port i en direcció oest, deixarem arrere el Grau de Gandia per a arribar de nou a la marjal de la Safor. Allí, l’Alqueria del Duc, casa de cultiu dels ducs de Gandia, presidirà els Ullals de l’Estany i de la Perla, on podrem divisar una gran varietat d’aus autòctones en el seu hàbitat.

En direcció sud, buscarem la ribera del riu Serpis, recorregut obligat si visites la ciutat que ens portarà directes al seu centre històric.

El convent de Santa Clara, l’antiga Universitat i la insigne col·legiata de Santa Maria són només alguns dels monuments que ens mostren l’esplendor Borja de la Ciutat Ducal, i que constituiran, juntament amb el Palau Ducal dels Borja, l’impressionant final de la “Ruta dels Borja Xàtiva – Gandia”.

La casa on va nàixer Francesc de Borja el 28 d’octubre de 1510 és una de les empremtes més importants del pas dels Borja per terres valencianes, i per tant una visita imprescindible que suposarà el final de la nostra ruta.

TRAMITA LA TEUA CARTA BORGIANA

  1. Grava les etapes que faces amb un dispositiu GPS.
  2. En completar la ruta, envia totes les etapes gravades a turismodeportivo@gandia.org
    . Assumpte: Carta Borgiana
    . Adjunta: totes les etapes gravades en algun d’estos formats: GPX – CSV – KLM – KMZ – PDF – JPG – SHP –
    SHP – FIT
  3. Espera el correu electrònic de confirmació de Carta Borgiana
  4. Podràs arreplegar-la en el Palau Ducal dels Borja de Gandia.

Comença la teua ruta

Més informació

Allotjaments, hostaleria i oferta turística de la Ruta.

Polsa en cada localitat per a obtindre la informació que busques.

Desplaçaments amb trasport públic

Polsa en cada enllaç per a obtindre informació sobre transport públic

renfe-red-nacional-de-ferrocarriles-espanoles-logo-CCF4535A02-seeklogo.com
Recurso-1
taxi xàtiva